Dobry architekt wnętrza jest w stanie bez trudu zaprojektować domową przestrzeń w taki sposób, aby była ona dopasowana do potrzeb i preferencji jej użytkowników. Dużą popularnością cieszą się kuchnie otwarte, które mają wiele zalet, ale nie są wolne od wad. Przed zdecydowaniem się na takie rozwiązanie, należy zapoznać się z wszystkimi za i przeciw.

Projekt wnętrza kuchni otwartej – czy to dobry pomysł?

Projektowanie wnętrz musi być dobrze przemyślane, aby nie trzeba było w niedalekiej przyszłości przeprowadzać żmudnych, czasochłonnych i kosztownych remontów. Decydując się na kuchnię otwartą, można liczyć na optyczne powiększenie przestrzeni, która staje się przestronniejsza i lepiej doświetlona. Bez problemu znajdzie się w niej miejsce na stół z krzesłami dla wszystkich domowników i gości. Kolejną zaletą będzie łatwy dostęp do jadalni, co przekłada się na większą wygodę dla mieszkańców. Takie rozwiązanie sprzyja integracji rodziny bo osoba przygotowująca posiłki nie jest odizolowana od reszty domowników. Wiąże się to jednak z pewnymi minusami – zapachy roznoszą się po całym pomieszczeniu. Przeszkadzać mogą też pracujące urządzenia kuchenne typu blender, zmywarka. Bezpośredni widok z salonu na kuchnię także może być problematyczny bo trzeba wtedy dbać o jej nienaganny wygląd, aby zachować ład i harmonię. Należy również liczyć się z pewnymi trudnościami aranżacyjnymi – ograniczona przestrzeń, liczba szafek i szuflad.